ویرایش جدید مبحث ۱۹ تحولی در مدیریت انرژی ساختمان‌ها

مدیرکل دفتر مقررات ملی و کنترل ساختمان با بیان اینکه پیش‌نویس ویرایش جدید و تحول‌آفرین مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان در کمتر از سه ماه آماده شد این مبحث بازنگری شده را که نظارت دوره‌ای بر مصرف انرژی در مراحل طراحی، ساخت و بهره‌برداری دارد، بنیانگذار تحول در مدیریت انرژی ساختمان‌ها عنوان کرد.

حامد مانی‌فر، مدیرکل دفتر مقررات ملی و کنترل ساختمان در گفت‌وگو با خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی از آماده‌سازی ویرایش پنجم مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان در کمتر از سه ماه خبر داد.

مدیرکل دفتر مقررات ملی و کنترل ساختمان با تاکید بر اینکه ویرایش جدید که با عنوان “مدیریت انرژی در ساختمان” شناخته می‌شود، پاسخی عملی به بحران انرژی است و راهکارهایی جامع برای کنترل مصرف انرژی ارائه می‌دهد، گفت: این موفقیت با تلاش شبانه‌روزی تیم تدوین مقررات و هماهنگی با الزامات ملی و بین‌المللی و با درک صحیح از موضوع ناترازی انرژی در کشور و احساس وظیفه ملی در راستای رفع فوری آن به دست آمده است.

مانی‌فر تصریح کرد: این نخستین بار است که قوانین مرتبط با نظارت دوره‌ای بر مصرف انرژی در مراحل طراحی، ساخت و بهره‌برداری ساختمان‌ها تدوین شده است.

مطالبات قانونی دستگاه‌های نظارتی؛ هم‌راستا با تحول در مبحث ۱۹

مانی‌فر با اشاره به تغییرات بنیادین این ویرایش توضیح داد: مطالبات قانونی از سوی دستگاه‌های نظارتی، از جمله شورای عالی امنیت ملی و سازمان بازرسی کل کشور نیز همراستا با این تحولات فنی و اجرایی بوده است. همچنین در این ویرایش، نظارت‌های دوره‌ای بر تمامی مراحل ساخت و بهره‌برداری اجباری شده و الزامات دقیقی برای تاسیسات مکانیکی و الکتریکی ساختمان‌ها تعیین شده است.

وی این اصلاحات را پاسخ روشنی به نیازهای قانونی و اجتماعی کشور دانست و تاکید کرد: همکاری همه نهادهای مرتبط برای اجرایی کردن این الزامات ضروری است. زیرا موضوع صرفه‌جویی در مصرف انرژی نیازمند ایجاد منظومه دقیق و کارآمدی از اجزا و عناصر از جمله ایجاد سامانه‌های کنترلی، راه‌اندازی سامانه جامع واپایش، مشوق‌ها، جریمه‌ها، تسهیل در معاملات خارج از شبکه است.

برچسب انرژی C، حداقل رده برای ساختمان‌ها

این مقام مسئول با تاکید بر اینکه بر اساس ویرایش پنجم مبحث ۱۹، تمامی ساختمان‌های جدید باید حداقل به برچسب انرژی C مجهز شوند توضیح داد: این رده‌بندی، که با عناوین ساده‌تر از C تا A+ تعریف شده، به کاهش مصرف انرژی و ارتقای بهره‌وری کمک خواهد کرد.

وی افزود: برچسب‌های انرژی بر اساس استانداردهای ملی ۱۴۲۵۳ و ۱۴۲۵۴ طراحی شده‌اند و سازگاری بیشتری با قوانین جاری کشور دارند. حتی ساختمان‌های در حال بهره‌برداری نیز حسب قانون مانع‌زدایی از توسعه صنعت برق باید به این الزامات پایبند باشند.

دوقلوی دیجیتال؛ انقلاب فناوری در مدیریت انرژی ساختمان‌ها

مانی فر با اشاره به اینکه یکی از نوآوری‌های جذاب ویرایش پنجم، معرفی فناوری «دوقلوی دیجیتال» است درباره این فناوری توضیح داد: دوقلوی دیجیتال امکان پایش دقیق مصرف انرژی ساختمان‌ها در تمام مراحل طراحی، ساخت و بهره‌برداری را فراهم می‌کند.

وی افزود: ساختمان‌ها موظف‌اند در پایان مرحله ساخت، مدل دیجیتالی دقیقی از مصرف انرژی خود ایجاد کنند. این مدل به‌طور مداوم به‌روزرسانی شده و مصرف انرژی را به شکلی هوشمند مدیریت می‌کند.

مدیرکل دفتر مقررات ملی و کنترل ساختمان تاکید کرد: این اقدام، علاوه بر هماهنگی با مبحث ۲۲ مقررات ملی ساختمان (مراقبت و نگهداری ساختمان‌ها)، به کاهش بحران ناترازی انرژی کشور نیز کمک خواهد کرد.

مانی‌فر ضمن سپاسگزاری از حمایت‌های بی‌شائبه وزیر راه و شهرسازی و معاونت مسکن و ساختمان در شکل‌گیری این ویرایش جدید گفت: ویرایش پنجم مبحث ۱۹، با توجه به فناوری‌های جدید و الزامات قانونی، یک تحول اساسی در مدیریت انرژی ساختمان‌ها ایجاد می‌کند.

وی اظهار امیدواری کرد تا با حمایت و همکاری همه نهادهای مرتبط، این تحول به نتیجه مطلوب برسد و نسخه مصوب این پیش‌نویس در پایان سال ۱۴۰۳ جهت اجرا ابلاغ شود.

مانی‌فر تاکید کرد: سایر مباحث مقررات ملی ساختمان به ویژه مباحث مرتبط با تاسیسات برقی و مکانیکی و مبحث بیست و دوم باید خود را با الزامات مرتبط با صرفه‌جویی و مدیریت مصرف انرژی در مبحث نوزدهم تطبیق دهند و بازنگری شوند که این بازنگری در حال انجام است.

print